Τήνος ... το χειροποίητο νησί

Η Τήνος βρίσκεται στο Κεντρικό Αιγαίο, ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί μετά από τη Νάξο και την Άνδρο και έχει έκταση περίπου 197 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ένα ορεινό νησί και ο πληθυσμός του είναι περίπου 9.000 κάτοικοι, οι οποίοι κατοικούν είτε στην πρωτεύουσα που ονομάζεται «Τήνος ή Χώρα» είτε στα 41 κατοικήσιμα χωριά (από τα 65) που υπάρχουν στην ενδοχώρα του νησιού.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται από το λιμάνι της Ραφήνας ή του Πειραιά και από τη Μύκονο αφού φθάσετε εκεί αεροπορικώς. Επίσης υπάρχει σύνδεση και με τα γύρω νησιά, την Άνδρο, τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Δήλο, την Πάρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη.

Αυτοί που την εξερευνούν και τη γνωρίζουν την αποκαλούν «Όμορφη Νύφη των Κυκλάδων». Πέρα από το φυσικό της κάλλος που γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά στην ενδοχώρα της και στις ακρογιαλιές της, τη χαρακτηρίζει και μία εξαιρετική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, η οποία με υλικά το μάρμαρο, το γρανίτη και τον σχιστόλιθο δημιουργεί τα χωριά της, τα σπίτια της, τις εκκλησιές της, τα καμπαναριά της, όλο το νησί.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της Τήνου είναι οι Περιστεριώνες, κτίσματα που χρησίμευαν και χρησιμεύουν για κατοικίες των περιστεριών . Τους χαρακτηρίζει ο πλούσιος εξωτερικός διάκοσμος από σχιστόλιθο. Στα σχέδιά τους κυριαρχούν ο κύκλος που συμβολίζει τον ουρανό, το τετράγωνο που συμβολίζει τη γη και το τρίγωνο που συμβολίζει τη γέννα. Στο νησί υπάρχουν περίπου χίλιοι διακόσιοι περιστεριώνες, οι περισσότεροι των οποίων χρονολογούνται από τη διάρκεια της Ενετικής κατοχής του νησιού.

Ένα άλλο προσωνύμιο του τόπου μας είναι το «Νησί των Καλλιτεχνών». Στην Τήνο γεννήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι και μαρμαρογλύπτες. Λύτρας, Γύζης, Χαλεπάς, Σώχος, αδελφοί Φυτάλη, Φιλιππότης, Βιτάλης είναι μερικοί από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες.
Το τηνιακό μάρμαρο είναι φημισμένο στα πέρατα του κόσμου. Οι Τηνιακοί γλύπτες που κατάγονται κυρίως από τα χωριά Πύργος, Υστέρνια και Καρδιανή, έκαναν την Τήνο γνωστή στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το 1830 η Τήνος αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κέντρο μαρμαρογλυπτικής στην Ελλάδα. Σε τέμπλα εκκλησιών, σε λεπτομέρειες σπιτιών, σε φεγγίτες, σε βρύσες, σε σκεύη καθημερινής χρήσης, σε διακοσμητικά στοιχεία κ.α. το τηνιακό μάρμαρο βρίσκεται παντού. Το πράσινο μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Λούβρου, καθώς και στην αναστήλωση της Αθήνας όταν ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα της χώρας.
Στο νησί μας λειτουργούν σήμερα περίπου τριάντα μουσεία και μόνιμες εκθέσεις. Αρχαιολογικό μουσείο, λαογραφικά μουσεία, ιστορικό μουσείο, αγροτικό μουσείο, πινακοθήκη, μουσείο μαρμαροτεχνίας, έκθεση γεωργικών εργαλείων, έκθεση παραδοσιακής κεραμικής και πολλά άλλα. Αρκετά από αυτά βρίσκονται στη Χώρα. Τα περισσότερα βρίσκονται στα χωριά της.

Σήμερα είναι θρησκευτικό κέντρο λόγω της Ιερής Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Ναός της Ευαγγελίστριας είναι για τους Ορθόδοξους το σημαντικότερο προσκύνημα μετά τους Αγίους Τόπους, συγκεντρώνοντας προσκυνητές (χριστιανούς και μη) από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις 15 Αυγούστου στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης είναι ένα σημαντικό κέντρο για τους Καθολικούς κυρίως της Ελλάδας, αφού εδρεύει εδώ η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου. Στην Τήνο οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί συνυπάρχουν αρμονικά. Ο μεικτός θρησκευτικός πληθυσμός δίνει στο νησί ένα ιδιαίτερο λαογραφικό χαρακτήρα. Βλέποντας τις πολυάριθμες εκκλησιές – ορθόδοξες και καθολικές – διασκορπισμένες σε όλο το νησί και βιώνοντας τα αμέτρητα τοπικά πανηγύρια, καταλαβαίνουμε ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική για όλους τους κατοίκους.

Διαμονή σε ξενοδοχεία, ξενοδοχειακές μονάδες, studios, βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα οικονομικά επίπεδα σε όλο το νησί, γευστικές απολαύσεις σε εστιατόρια – ταβερνάκια – ψαροταβέρνες διάσπαρτα στην πόλη, στα χωριά και στις ακροθαλασσιές, κολύμπι στις απίστευτης ομορφιάς παραλίες της, θαλάσσια σπορ, πεζοπορίες στα πολλά μονοπάτια που καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα, αναρρίχηση στο σεληνιακό τοπίο του Βώλακα, ψάρεμα, καταδύσεις, κυνήγι, wind surfing, ημερήσιες εκδρομές είτε στην ενδοχώρα είτε στα γύρω νησιά, νυχτερινή ζωή, αγορές στην καλή τοπική αγορά είναι μερικά από αυτά που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο νησί μας.
Κυρίως το καλοκαίρι διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις (περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, ομιλίες, συνέδρια).
Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε εσάς που την επισκέπτεστε να ανακαλύψετε την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκευτική παράδοση, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα γραφικά χωριά, το θαυμάσιο τοπίο, τις πανέμορφες παραλίες και τη γαστρονομία της με τα πολλά παραδοσιακά προϊόντα της.